Italië. Augustus 2022 (5/7)

Kastelen. Het is niet het eerste waaraan je denkt bij Italië. Er zijn toch ruim 400 goed bewaarde en indrukwekkende kastelen. Ze vallen met name op door hun bijzondere vormen en imposante uiterlijk. Geen 2 kastelen zijn hetzelfde en elk kasteel heeft eigen unieke kenmerken met historische gebeurtenissen. Het meest bekende kasteel, in de regio van het Gardameer, is wel Castello Scaligero, gelegen op het schiereiland bij Sirmione. Het wordt ook wel het drijvende kasteel genoemd, vanwege zijn ligging aan het Gardameer.

Rondom het Gardameer, zijn tientallen kastelen te ontdekken. In Italië. Augustus 2022 (5/7) zijn een aantal van deze imposante bouwwerken in real life bekeken. Door ze te bezoeken, voel je dat je terug gaat naar historische vervlogen tijden. Tijden waarbij het kasteel niet alleen een verdedigingswerk was, maar ook rijkdom en macht uitstraalde.

Castello di Padenghe

De omgeving van Padenghe is heuvelachtig. De omgeving bestaat uit cipressen, wijngaarden en olijfbomen. Boven op zo’n heuvel ligt het imposante Castello di Padenghe. Het kasteel is nog bewoond en op de binnenplaats is het omgeven met kleine huisjes en straatjes. Vanaf het kasteel heb je mooi uitzicht over het Gardameer.

Castello di Lonato

Het mooie stadje Lonato, wat zeker een bezoek waard is, ligt niet direct aan het Gardameer, maar 4 km ten westen van de plaats Desenzano. Sinds 1912 is het indrukwekkende kasteel een nationaal monument. Castello di Lonato, of hoe de Italianen het zelf noemen: La Rocca (Rocca Visconteo Veneta), staat boven op een heuvel. Is meer dan 1000 jaar oud en het is ruim 180m. lang en 45m. breed. Het zijn de muren en een toren die zich herinneren aan een kasteel. Maar binnen de muren is er veel gras en bomen en wordt het tegenwoordig in de zomermaanden gebruikt voor muziek en toneeluitvoeringen. Bovendien is het ook een populaire trouwlocatie.

Naast dit imposante kasteel zijn er nog meer belangrijke bezienswaardigheden in Lonato te zien, zoals bijvoorbeeld de koepel van de basiliek (Basilica di San Giovanni Battista) en de Torre Civica.

De toren van San Martino della Battaglia

Als je genoeg hebt van kastelen en wat anders wil bezichtigen wat ook van historische waarde is, bezoek dan de toren van San Martino della Battaglia. Hij staat ten zuiden van Sirmione. De toren is 74m. hoog en het dak van de toren is te bereiken via een 400m. wenteltrap. De toren is opgedragen aan de Italiaanse onafhankelijkheidsoorlog.
Achter de toren staat een museum, waar wapens, legeruitrustingen, documenten en erfstukken worden bewaard. Vanaf de top van dit indrukwekkende monument zijn prachtige panorama’s van de laaglanden te bewonderen.

Reacties zijn gesloten.