Outdoor

Buiten zijn is gezond! De natuur biedt een betrouwbare ‘boost’ om je mentale en je fysieke welzijn te verbeteren. We leven in een hele drukke maatschappij, wij nemen nauwelijks nog de tijd om heerlijk even te ontspannen. Stress ligt op de loer en dan zoeken wij onze heil in allerlei vage middeltjes om de stress te onderdrukken. Er is een veel goedkopere oplossing om de stress tegen te gaan. Het heet buiten zijn en de natuur in!

Verblijven in de buitenlucht en met name in de rust van de natuur, bevordert het korte termijn geheugen. Het brein verwerkt minder prikkels en komt als het ware daardoor meer tot rust. Mensen krijgen meer mentale energie als ze buiten zijn. Opgekropte energie kwijt zien te raken door simpel buiten te zijn, zorgt al voor een uitlaatklep.

In combinatie met lichaamsbeweging kunnen angsten, depressies en andere psychische problemen verlicht worden. Een korte wandeling door het bos verlaagt al de eventueel aanwezige spanning in het lichaam. En geeft een algemene boost aan ons immuunsysteem.

Outdoor activiteiten zijn ‘hot’. Al is het alleen maar om het gevoel te krijgen dat je gezond bezig bent. Maar het is meer. Het letterlijk naar buiten gaan, betekent écht het gevoel hebben van weg te zijn. Structuren die belangrijk zijn in de dagelijkse sleur van het leven worden los gelaten. Tijdens de outdoor activiteiten heeft men de mogelijkheid om vanuit eigen kracht dat te doen, waar men goed in is. Er is geen enkele verwachting, tijdsdruk of het moeten. Het is het verkennen en durven verleggen van de eigen grenzen op fysiek en mentaal gebied.

Wellicht de belangrijkste reden om naar buiten te gaan en te bewegen is omdat het gewoon leuk is. Een lange wandeling te maken door het bos en de reeën in het veld zien grazen. Op je racefiets te stappen en de adrenaline door je lijf te voelen stromen bij het beklimmen en het afdalen van een berg. Zelfs tuinieren is een outdoor activiteit waarbij je fysieke en mentale grenzen gaat verleggen. En dan na het vele bewegen nagenieten op een terrasje in de zon, is ook outdoor!

Gezond naar buiten? Just get out there!

Reacties zijn gesloten.