Wandelen in het Vechtdal

Nederland ontdekken met REiSREPORT

Blijf Nederland ontdekken is mijn doel voor dit najaar en komende winter. Dat doe ik vooral al wandelend of fietsend door ons land. Nu de coronamaatregelen weer zijn ingevoerd en zoveel mogelijk weer thuiswerken de norm wordt, blijft het belangrijk dat we wel in beweging blijven. Ik wandel veel en het liefst in die gebieden en wandelpaden waar het rustig en geen massatoerisme is. Veelal wandelroutes die bij het grote publiek nog niet zo bekend zijn. Nederland kent ontiegelijk veel wandelroutes. Dus er is altijd wel keus om een mooie eruit te pakken.

Wandelroutes met een verhaal; waar de natuur en de geschiedenis samenkomen. Afstanden tussen de 10 en 20 km genieten mijn voorkeur. Na elk campingseizoen in het buitenland gewerkt te hebben, start ik in oktober meestal eerst met een wat kortere route om het wandelgevoel weer terug te krijgen. Ik ben de aftrap dit najaar begonnen met het Boswachterspad Arriër-Esch in het Vechtdal.

Boswachterspad Arriër-Esch

Staatsbosbeheer heeft door het hele land Boswachterspaden uitgezet. Dat zijn wandelpaden die door de boswachters zijn geselecteerd en ze nemen je mee langs hun favoriete plekjes. De ene keer is het wandelpad gemarkeerd en de volgende wandel je aan de hand van een routebeschrijving. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft. Op de site van Staatsbosbeheer kunnen alle Boswachterspaden gedownload worden.

Het startpunt van het boswachterspad Arriër-Esch is in Stegeren bij een restaurant, voorbij Ommen, in Overijssel. Een gemarkeerde route van 9.4 km, waar de sporen naar het verleden nog goed zichtbaar zijn. Een mooie route om mee te beginnen.

Het eerste stuk loop je nog over het fietspad, passeer je een vroegere tolovergang alvorens je even later de weg oversteekt en het wandelpad in bos gaat vervolgen.

Een informatiebord toont de bedragen die destijds betaald moesten worden op de weg tussen Ommen en Hardenberg.

Je loopt een paar kilometers door het bos, het Junner Koeland, waar duidelijk boswerkzaamheden hebben plaatsgevonden. Er is veel gekapt en nieuwe hekken zijn geplaatst. Hier en daar kale stukken, maar totaal niet storend. Je kunt goed zien dat door deze werkzaamheden de natuur zichzelf weer gaat herstellen. Verderop loop je door een begraasd gebied waar je een grote groep IJslandse paarden tegen kunt komen. Vriendelijke, maar eigenwijze paarden die door de Vikingen naar IJsland zijn gebracht. Na de 13e eeuw werden er nog weinig paarden naar IJsland geïmporteerd waardoor er weinig bloedvermenging plaats kon vinden om het ras zuiver te houden. De IJslander diende vooral als pak- en rijpaard. Vanaf hun vijfde jaar worden ze beleerd. Ik ben ze niet tegengekomen tijdens deze wandeling.

De Schapenboet

De wandeling typeert zich door de verschillende landschappen. Het bos gaat over in een agrarisch landschap. Ik passeer een oude schapenboet; een soort schuur waar vroeger hooi en voer voor de schapen werd opgeslagen. Het verhaal gaat dat in deze schapenboet een ridder heeft gewoond die de baas van het buurtschap de Arriën was. Dit buurtschap was vroeger een esdorp. Vandaar de naam de Arriër-Esch van deze wandeling.

De Schapenboet

Het agrarisch landschap gaat over in een net nieuw aangeplant eikenbos, welke uitkomt bij het kanaal De Vecht. Even rusten op het bankje en genieten van het uitzicht. Water leeft altijd. Na het broodje en de thee vervolg ik het wandelpad wat al slingerend door bos en langs weilanden gaat. Midden in het bos staat nog een observatiehut, waar je naar diverse vogels en eventueel wat wild in het landschap kunt speuren.

De Vecht

Review

Het is een mooi, gevarieerde rondwandeling door bos, hei en agrarisch landschap, aangevuld met nostalgische historie. Het enige minpuntje is, dat de eerste kilometer vanaf het startpunt en de laatste kilometer weer terug naar het startpunt dezelfde weg is, dat is wat jammer. Maar voor de rest een prima eerste wandeling van dit seizoen op mijn ontdekkingsreis door Nederland.

Reacties zijn gesloten.