Lago di Garda – Juli 2021 (3/5)

La macchina – de auto – is hét vervoermiddel van de Italianen. Er is geen ander volk die zoveel van la macchina houdt dan de Italiaan. Dat is ook zeker te merken op de weg. Van oude barrels tot luxe bolides. De straten staan er vol mee. De Italiaan is verknocht aan zijn auto. Hoe heilig de auto is, hoe schijnheilig ze met de verkeersregels omgaan. Wees als toerist hier bedacht op, want de Italiaan neemt ten allen tijden zijn voorrang en drukt zich er gewoon tussen. De drukte op de weg neemt hierdoor alsmaar toe en tel in het hoogseizoen het verkeer van de toerist erbij op en je rijdt rondom het Gardameer dagelijks in de file.

Rondom het Gardameer rijden is, mits je veel geduld hebt met het verkeer, zeker wel een aanrader. Prachtige stadjes als bijvoorbeeld Lazise, Desenzano, Salò, Sirmione, Limone sul Garda zijn zeker een bezoek waard. Maar niet alleen het Gardameer is mooi, de wijde omgeving eromheen is bijna even mooi. Het zou zonde zijn om je alleen tot het Gardameer te beperken, je zit hier namelijk in een prachtig toergebied waar je met de auto of motor mooie dagtochtjes kunt maken door wijngebieden, door de bergen of naar andere meren.

Wie de drukte van het Gardameer wil ontvluchten en een alpine sfeer wil opsnuiven, is een roadtrip langs drie andere meren zeker een aanrader; het Ledro-, het Idro- en het Valvestinomeer. Prachtig bochtenwerk met adembenemende uitzichten. Tijdens deze tocht maakt het mediterrane sfeer van het Gardameer plaats voor alpine achtige landschappen. Hoewel dit zeker één van de mooiste roadtrips is, die je zowel links- als rechtsom gemaakt moet hebben, loopt er verderop één van de spectaculairste wegen van Italië; De Brasa Schlucht. De – in de rotsen gemaakte – weg is vaak het decor van diverse autoreclames en heeft een rol gespeeld in één van de James Bond films.

Tijdens mijn verblijf rondom het Gardameer, was deze bijzondere weg, ook tot verdriet van vele vakantiegangers, wegens wegwerkzaamheden afgesloten. Pas aan het einde van de zomervakantie is deze weg weer deels opengesteld voor de roadtrip liefhebber.

Voor natuur- en roadtrip liefhebbers is het Gardameer en zijn omgeving een geweldige bestemming. Tijdens het maken van een roadtrip is het een grote voordeel dat je onderweg overal kan stoppen waar je maar wilt. Je komt langs talloze mooie plekjes, die je zeker niet wilt missen. Bergen, watervallen, stuwmeren, mega mooie uitzichten, fantastische haarspeldbochten. Je komt hier echt ogen tekort!

Het Idromeer; liggend als een fjord in een dal en is 11 km lang.

Monte Stino

Vanuit het zuiden van het Idromeer is er een prachtige weg via Capovalle naar het Valvestinomeer, een stuwmeer. Ten noorden van Capovalle kun je eerst nog de afslag nemen naar Monte Stino. Een 1466m hoge berg met een schitterend uitzicht op het Idromeer.

Als je op de top van de Monte Stino staat en uitkijkt over de vallei, is het moeilijk voor te stellen dat hier in het verleden bloederige veldslagen hebben afgespeeld. In het landschap rondom deze berg zie je nog steeds aanwijzingen naar de militaire aanwezigheid van destijds.

Op 5 minuten lopen van de top ligt “Rifugio Monte Stino”, waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Valvestinomeer

Het Valvestinomeer is een leuk uitstapje voor de natuurliefhebber. Het is een kunstmatig meertje in de bergen achter Gargnano. Je kan hier soms een glimp van het verleden opvangen. Als de waterstand laag is, komt een oude douanekantoor tevoorschijn.

De stuwdam is 282 meter lang en 124 meter hoog. Het verzamelt het water van de Toscolano rivier. Een ondergrondse pijpleiding voert het water naar de elektriciteitscentrale van Gargnano. Het stuwmeer wordt pas gebruikt als het zijn hoogtepunt bereikt.

Als het lange tijd niet regent, zakt het stuwmeer in niveau en komt de douanepost weer tevoorschijn. Het gebouw werd gebruikt om de goederen naar de grens met de Oostenrijks-Hongaarse gebieden te controleren.

Binnenkort op vakantie? Denk aan uw vaccinaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.