Lago di Garda – Juni 2021 (2/5)

Het Gardameer is waarschijnlijk wel één van de populairste vakantiebestemmingen van veel Europeanen. Vooral vanwege de vele sportieve activiteiten op en aan het meer. Waar menigeen op een strandbedje aan het meer liggen te zonnebaden, is er nog zoveel meer te doen en te zien in deze prachtige omgeving.

Mij zal je niet snel op een strandje aantreffen. Ik ben meer geïnteresseerd in het zien en doen in de omgeving. In een haventje, zittend op een bankje en kijkend naar de bootjes op het meer, is prima te doen voor even, maar daarna moet ik weer door. Door met het opsnuiven van de natuur, cultuur en de geschiedenis van Italië en het Gardameer. Er is nog zoveel meer te ontdekken dan alleen maar de watersport.

Miljoenen jaren geleden lag er een zee, waar nu het Gardameer ligt. Tijdens de ijstijd lag er over deze zee een enorme gletsjer. Door het langzaam terugtrekken van deze gletsjer is de karakteristieke vorm van het Gardameer ontstaan. Aan de zijkanten van de gletsjer lagen hoge bergen, die nu nog altijd zichtbaar zijn, waar Monte Baldo één van de bekendste is.

Andere kleine weetjes over het Gardameer zullen in een spelletje Triviant ook niet misstaan. Sinds 1928 zijn er 70 tunnels in de steile wanden aangelegd. In het noorden is het meer 364 meter diep en er liggen 3 provincies rondom het Gardameer: Venetië in het oosten, Lombardije in het westen en Trentino in het noorden.

Minder dan 10 km vanaf Camping Weekend, kun je een wandeling maken naar Rocca di Manerba. Vanaf dit punt heb je een panoramisch uitzicht over het Gardameer.

Het grootste eiland wat in het Gardameer ligt, is Isola del Garda, welke je mooi kunt zien liggen vanaf Rocca di Manerba. Het landgoed op dit eiland is privébezit, maar bezoekers zijn welkom vanaf april tot oktober voor rondleidingen in het huis en park.

Vanaf Rocca di Manerba kun je verder wandelen naar Punta Sasso. Hou er rekening mee, dat het verder is dan het lijkt!

Vallei van de Papiermolens

Rond 1300 kwam de papierindustrie aan het Gardameer tot ontwikkeling. Vanaf de middeleeuwen stonden de meeste papiermolens in Valle delle Cartiere (Vallei van de papiermolens). Uit vodden stof en lompen maakten men papier van uitstekende kwaliteit. Hoe dit gemaakt werd en welke historische betekenis de papiermolens ooit hadden, wordt in een wandeling over de Via Valle delle Cartiere vanuit Toscolano Maderno duidelijk gemaakt. Middels diverse, in het Italiaans en Engels, beschreven informatieborden krijg je een mooi en helder beeld van de florerende papierindustrie die hier ontstaan is.

Vroeger een papierfabriek, nu Musea della Carta waar diverse demonstraties worden gegeven.
Eén van de vele ruïnes die over zijn gebleven.

Monte Baldo

Eén van de hoogtepunten van het Gardameer is een tocht maken met de kabelbaan vanuit Malcesine naar Monte Baldo. Op de top van deze berg heb je een prachtig uitzicht op een groot deel van het Gardameer. De kabelbaan maakt een tussenstop op 600m hoogte. Daar stap je over in een langzaam ronddraaiende cabine welke een fantastisch panorama geeft over de hele omgeving. De tocht duurt ongeveer 10 minuten.

Spijt heb ik nu, dat ik deze tocht met de kabelbaan niet gemaakt heb. Ik was daar op het moment dat nog niet zolang daarvoor dat ongeluk met de kabelbaan plaatsvond bij het Comomeer. Ik durfde niet. Het staat dus nu nog hoog op mijn verlanglijstje.

Wil je niet met de kabelbaan naar boven, dan zijn er zeker ook diverse mogelijkheden om van beneden of vanaf halverwege naar boven te wandelen. Enige conditie is wel vereist, want vlak is het daar zeker niet. Er zijn onderweg genoeg rustpunten waar je optimaal kunt genieten van prachtige uitzichten.

Het Monte Baldo Massief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.