Navajo

De reactie die ik van vrienden en familie ontvang als ik ze vertel en foto’s verstuur over mijn werk hier in Frankrijk als Campinghost, zijn verschillend van aard. De meesten vallen om van verbazing als ze daadwerkelijk zien wat deze functie, nu in voorbereidende fase op het seizoen, inhoudt. De “oh”, de “huh”, tig complimenten en het “petje af” zijn niet aan te slepen. Als ik ze ook vertel dat het werk gewoon in het weekend doorgaat, wordt de verbazing alsmaar groter. “Hoezo, je hebt de hele week toch al gewerkt”, is dan de meest gehoorde vraag. Langzaamaan begint men te begrijpen dat mijn werk als Campinghost, iets andere richtlijnen kent dan wat de gemiddelde werkweek in Nederland is. Ik werk momenteel 35 uur in de week, 6 dagen met een gemiddelde van 5 a 6 uur per dag. Eén vrije dag in de week. In het voorseizoen de dinsdag, in het hoogseizoen de donderdag. De rest van de week ben ik aan het werk. Dus ja, ook in het weekend.

In Frankrijk kent men een strenge urenregistratie, dat geldt ook voor buitenlanders die (tijdelijk) hier werken. Hoewel ik iemand ben, die het motto heeft; niet lullen maar poetsen, moet ik mij ook aan deze urenregistratie houden en dagelijks mijn uren verwerken in een systeem. Omdat ik mijn werkgever niet wil opzadelen met boetes, zal ik daar een balans in moeten gaan vinden.

De werkzaamheden zijn in het begin vooral gericht op de voorbereiding van het komende campingseizoen. De tenten met al zijn opgestapelde voorraad, uitpakken, inrichten, materiaal in elkaar zetten, gas en elektra aansluiten en schoonmaken. Ik ben begonnen met de Serengeti Safaritenten, omdat dat de eerste tenten zijn die verhuurd worden. Daar heb ik jullie in de eerste weken met foto’s en verhalen mee verblijd.

In dit blog neem ik jullie mee, in de voorbereidende werkzaamheden van de Navajo tenten. Het eerste wat ik dacht toen ik de naam Navajo hoorde, dat klinkt Indiaans. Wikipedia vertelt mij dat Navajo inderdaad een Noord-Amerikaans Indianenvolk is van wie het grootste deel van het volk verblijft in de woestijnstaten van de Verenigde Staten. De Navajo hebben ook hun eigen taal en het is het meest besproken en moeilijk te leren Indianentaal in Amerika. Dit allemaal wetende begin ik aan de eerste Navajo tent. Aan de hand van de foto’s maak ik jullie wegwijs in de werkzaamheden die bij zo’n Navajo tent komt kijken.

 

De tent staat er al. Het eerste wat gedaan moet worden is de voorraad van eventuele overige tenten eruit te halen. In dit geval moest de binnenkant ook nog eens droog gemaakt worden van de vele regen die in de tent was gelopen. Tijdens het drogen van het grondzeil, is er buiten grondzeil gelegd.

Tijdens de training werd er verteld dat de binnen tenten er al in zouden hangen. Zoals jullie zien is dat bij mij op de camping dus niet het geval. Betekent dus; extra werk.

 

 

 

 

 

Binnen tenten erin hangen, bedden in elkaar zetten en in de binnen tenten plaatsen. Het past net. En als klap op de vuurpijl ook nog het hemeltje ophangen in het voorgedeelte.

Keukenblok in elkaar zetten. Mooi kliksysteem. Het keukenblad is te zwaar om alleen erop te letten. Of je moet je even kwaad maken.

Koelkast op zijn plaats, het keukenblok inruimen met servies en pannen, gas en elektra aansluiten, opbergzak ophangen, tafels in elkaar zetten, stoelen plaatsen, garderobe stang plaatsen en de kledinghangers op zijn plaats en de gordijnen nog even ophangen.

Is het dan klaar?

Nee, alles zal nog schoongemaakt en afgewassen moeten worden, de buitentent en ramen afnemen, parasol plaatsen en de stoelen en tafels op de plaats zetten. Dat zijn de voorbereidende werkzaamheden van een Navajo tent.

Er komt soms gemopper uit die tent, een Navajo-taal die een Fransman niet zal begrijpen, maar er komt zeker ook een lach als het allemaal weer mooi voor elkaar is. Het is veel werk, zwaar en fysiek, met gemopper en gelach en ik geniet er 100% van. Want ik weet dat de gast hier uiteindelijk van zal gaan genieten.

Fris en fruitig stap ik morgen weer naar mijn volgende tent. Nog maar 15 tenten te gaan.

 

 

 

 

 

 

4 reacties:

  1. Weer heel mooi geschreven en mooie foto’s. Chapeau!

  2. Nooit geweten dat dit erbij hoort! Leuk om te lezen

  3. Wat een werk zeg. Ik vind 1 tent opzetten en inrichten al een hele klus, maar ja dat wordt ook niet betaald, dat kost alleen maar toch.
    Fijn om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Geniet er nog van. Groetjes uit herfstig Wijhe.

  4. Je verhalen zijn fijn om te lezen. Je neemt ons mee in het avontuur die jij in Frankrijk bent aangegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.