Chalencon

Op de Dag van de Arbeid, feest- en vrije dag in Frankrijk, heb ik mijn zinnen gezet om het middeleeuws dorpje Chalencon te gaan bezoeken. Frankrijk heeft een aantal bijzondere, historische dorpen en steden een keurmerk gegeven: Village de Caractère. Het proeft de sfeer van rijke geschiedenis en nalatenschap van het middeleeuws erfgoed.

Voordat ik daar ben, rij ik vanaf de camping Coeur d’Ardeche, over de D2 richting Les Ollièrs -sur-Eyrieux. Een prachtige afdaling in een eveneens prachtig landschap. Kronkelende weg die je naar het dal en de rivier voert. Op de splitsing in Les Ollièrs sla ik linksaf de D120 op richting St.Sauveur-de-Montagut, Deze mooie prachtige weg ligt parallel aan de rivier L’Eyrieux. Ook parallel aan deze weg loopt de Dolce Via.

Aan het einde van de 19e eeuw bouwde de Ardèche Spoorwegmaatschappij een enkelvoudig spoor om lokale producten per trein te kunnen vervoeren. Vandaag de dag is het spoor verdwenen en is het veranderd in een pittoresk pad, De Dolce Via, wat ideaal is voor fietsen, wandelen en paardrijden.

Door een adembenemend landschap vervolg ik mijn weg richting de afslag die mij naar Chalencon zal leiden. Ik begrijp steeds beter waarom het noorden van de Ardèche, het groene hart wordt genoemd. Vijftig tinten groen, kleuren dit prachtige landschap, waar de L’Eyrieux een aangename onderbreking is tussen al dit groen. Langs de weg zijn veel mogelijkheden om uit te stappen, prachtige foto’s te kunnen maken van de vele vergezichten en de mooie natuur om je heen. Ik vervolg mijn weg tot aan het gehucht Jonac en ik neem via Le Pont de Chervils, welke niet breder is dan de breedte van mijn auto, de D364 richting Chalencon. De weg wordt smaller, maar is zeker goed berijdbaar. In de verte, als een arendsnest op een berg, zie ik het middeleeuws dorpje al liggen. De weg ernaartoe is net zo adembenemend als de weg langs de rivier. Diepe dalen en prachtige vergezichten bepalen hier het landschap. Billenknijpend als ik iets meer naar rechts moet als een tegenligger mij passeert. Na 7 km op een zeer bochtige weg rij ik Chalencon binnen, wat 700 meter boven zeeniveau ligt.

Het middeleeuws dorpje is gebouwd op een rotsachtige kegel rond een middeleeuws Fort, met daaromheen een wirwar van pittoreske natuurstenen huisjes. Ik parkeer de auto en ik wandel het dorpje in. Door de prachtige, romantische oude straatjes ervaar ik de serene rust die dit dorp uitstraalt. Je proeft de sfeer van oudheid. Het werpt je terug in de tijd en je staat direct oog in oog met het verleden. Ik hou ervan. Een dorp met een rijk verhaal.

Het oude protestantse dorp, ligt in het hart van Parc Régional des Monts d ‘Ardèche. Het was ooit de zetel van een belangrijke baronie. De granieten huizen liggen verspreid tegen de berghellingen. De Poort van Besse, Rue Royale en een mysterieuze vierkante toren getuigen van zijn prestigieuze verleden van vestingstad en baronie. Vanaf de “Table Oppidum”, even een stevig klimmetje, kun je in het oosten, bij goed weer, de uitlopers van de Alpen en de Vercors zien en in het westen de vallei en gorges van Eyrieux. Op Place du Valla in het dorp kun je ook nog genieten van het uitzicht op vallei en de Pont de Chervil.

Het zal in de zomermaanden geheid een toeristische trekpleister zijn, met al haar festiviteiten, activiteiten en bezienswaardigheden, maar ook dan ben ik ervan overtuigd heerst er hier een serene rust.

Na het bezoek aan dit dorpje rij ik via de andere kant richting Alliandre over de D2 naar St. Michel-de-Chabillanoux. En net zoals de heenweg leidt ook de terugweg over een geweldige mooie weg, met prachtige vergezichten.

Op de Belvedère, een paar km buiten het dorpje St. Michel-de-Chabillanoux, kijk je uit over het totale landschap met beneden de kronkelende rivier L’Eyrieux onder je voeten. Nagenietend van deze middag rij ik via Les Olliers weer terug naar de camping en kom ik steeds meer tot het besef, dat het Groene Hart van de Ardèche een prachtige omgeving is.

Reacties zijn gesloten.