Italië. Oktober 2022 (7/7)

Bergen. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Of je nu in een dal staat omringd met bergen of op een top tussen de bergen, het blijft altijd een indrukwekkend natuurverschijnsel. Zo immens, zo groot en wij zo klein en nietig. Het besef komt dan ook altijd weer binnen van hoe sterk de natuur zelf is, het straalt zoveel meer kracht uit dan uit de mens. Op vakantie in de Dolomieten. Deze stond al een tijdje op mijn ‘lijstje’. In Italië. Oktober 2022 (7/7), de laatste uit deze fotoblogserie, en na een goed en voldaan campingseizoen aan het Gardameer, kwam het er eindelijk eens van.

Val Gardena

Val Gardena of het Grödner Tal, is misschien wel het mooiste dal van de Dolomieten. De dorpen die hier in liggen waren in het verleden erg geïsoleerd. Maar inmiddels zijn deze dorpen veranderd in moderne vakantieparadijzen. ’s Zomers voor wandelaars en fietsers, in de winter een speeltuin voor skiërs. Mijn verblijf lag in Wolkenstein (1563m.), een dorpje omringd met grote reuzen aan bergen zoals de Langkofel, Geisler en het Sellagebergte.

Dantercepies

Een kabelbaan, genaamd Dantercepies, brengt je vanaf het dorpje naar een hoogte van 2298m. Vanuit daar heb je een waanzinnig mooi uitzicht over het dal en talloze bergen. Je kunt er voor kiezen om met de kabelbaan weer naar beneden te gaan. Maar je kunt ook naar beneden wandelen. Goed schoeisel en een wandelstok is wel gewenst. Het is erg steil. In de winter is het namelijk een skihelling.

Sella-Ronda

De Sella-Ronda is voornamelijk bekend bij de fietsers, het is één van de mooiste fietstochten ter wereld en de wegen rondom het Sellagebergte worden dan ook 2x per jaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Zelfs in de winter is de Sella-Ronda een fenomeen onder de skiërs; ook op 2 latten kun je de passen van het Sellagebergte doorkruisen. Het Sellagebergte is zeker ook te bewonderen door het maken van een roadtrip. Tientallen haarspeldbochten brengen je hoog boven het Sellajoch naar de Passo Pardoi. Via de Passo Campolongo voert de Sella-Ronda naar de Grödner Joch. Vier Dolomietenpassen met waanzinnige uitzichten. Je krijgt er niet genoeg van.

Reacties zijn gesloten.