Lago di Garda – Augustus 2021 (4/5)

Elk land heeft ze wel; die middeleeuwse, pittoreske dorpjes die tot een bepaalde keurmerk horen. Een beschermde status genieten en daardoor erg geliefd zijn bij de toerist. Italië kent deze dorpjes ook. Ze staan vermeld op de lijst van: “i borghi più belle d’Italia“, oftewel de lijst van de mooiste dorpjes van Italië.

Borghetto sul Mincio

Zo’n dorpje is Borghetto sul Mincio ook. Om even aan de drukte van het Gardameer te ontsnappen, is een uitstapje naar dit idyllische plaatsje zeker een aanrader. Het ligt ten zuiden van Peschiera del Garda. Het kleine dorpje bestaat slechts uit een paar huizen die gebouwd zijn rondom een aantal watermolens. Sommige van deze watermolens zijn nog steeds actief en verwerken nog steeds tarwe en rijst. Waar Borghetto sul Mincio beroemd om is geworden en zo geliefd geraakt is bij de toerist, is om haar gerenommeerde liefdespasta: de Tortellini. Een handgemaakte, in elkaar gedraaide flinterdunne pasta, gevuld met vlees en badend in gesmolten boter. Ook wel De Liefdesknoop genoemd. Niet zonder reden, want er is een legende hieraan verbonden:

Het verhaal gaat dat vroeger een legerkapitein verliefd werd op een nimf die op de bodem van de rivier de Mincio leefde. De legerkapitein smeekte de nimf om voor altijd bij hem te blijven, maar dat was voor de nimf onmogelijk. Zij moest voor elke zonsondergang terugkeren naar de rivier, anders veranderde ze in een heks. Voordat ze weer in het water sprong gaf ze de legerkapitein een zakdoek waarin een knoop was gelegd, als symbool van onsterfelijke liefde.

Iedere 3e dinsdag van juni wordt er op de Visconti-brug, welke uitkijkt op Borghetto sul Mincio, het “Feest van de Liefdesknoop” gevierd. Een anderhalve km lange tafel wordt gedekt, waar de beroemde liefdespasta wordt geserveerd.

Het uitzicht vanaf de 650 m. lange Visconti brug op Borghetto sul Mincio.

Vanaf deze brug is er ook een mooi uitzicht op het imposante Castello Scaligero. De overblijfselen van dit kasteel is via een wandelpad vanaf een parkeerplaats aan het begin van het dorpje te bereiken. Hou er wel rekening mee dat dit wandelpad steil omhoog gaat!

Eens was dit één van de belangrijkste torens van het eeuwenoude Castello Scaligero. Het is nog steeds indrukwekkend om dit te mogen aanschouwen.

Lago di Tenno

Tussen het Gardameer en de bergen van Trento, helemaal in het noorden van het meer, ligt Tenno, net boven Riva. Het schommelt hier tussen het Alpen- en het Middellandse-zeeklimaat van het Gardameer. Dit gebied kenmerkt zich door de verschillende contrasten in het landschap. Dit gebied heeft ook een bijzonder natuurerfgoed: Lago di Tenno. Dit meertje bedekt de resten van een versteend oerwoud. De turquoise kleur van het meer is een lust voor het oog en biedt alle gelegenheid om een rondwandeling eromheen te maken.

Tenno

In het meer bevinden zich 2 eilandjes. Eén daarvan is altijd zichtbaar de ander komt alleen tevoorschijn als het waterniveau daalt. Dit eiland, welke je soms wel en soms dus niet ziet wordt het eiland van het jaar ’86 genoemd; Isola dell’86, omdat het in dat jaar voor het eerst is waargenomen.

Santuario di Montecastello

Op een prachtig gelegen hoge rots bij Tignale aan de westoever van het Gardameer ligt de bedevaartskerk Santuario di Montecastello. Al wandelend, fietsend op met de auto is dit heiligdom te bereiken. Onderweg kom je via de steile ‘kruisweg’ diverse kapellen tegen. Vanaf het plein voor de kerk is er een schitterend uitzicht over het Gardameer.

Na het bezoek aan dit heiligdom loopt er nog een wandelpad verder omhoog. Vanaf dit wandelpad geniet je onderweg van prachtige uitzichten over het Santuario di Montecastello en het zuidelijke gedeelte van het Gardameer.

Binnenkort op vakantie? Denk aan uw vaccinaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.