Lago di Garda – September 2021 (5/5)

Watervallen zijn een eerbetoon aan de natuurkrachten. Water stroomt altijd naar beneden. Als er genoeg water is, vormt er langzaamaan een rivier. Ligt er in die rivier een rotsblok, dan zal het water de kant kiezen van de minste weerstand en gaat om het rotsblok heen. Water lijkt heel zacht, maar schuurt eigenlijk over de bodem van de rivier heen. De bovenste laag van een rivier bestaat uit een harde steenlaag, daaronder zit een zachte steenlaag. Komt de zachte steenlaag veelvuldig in aanraking met water, dan brokkelt dat onder de harde steenlaag af en ontstaat er een overhangende rots. Het water dondert met geweld over die overhangende rots naar beneden, zo ontstaat er een waterval. Op den duur slijt ook de overhangende rots en brokkelt dat af en zodoende trekt de waterval zich steeds verder terug in de rivier.

Het water wat naar beneden klettert, stort zich uit op het gesteente van de rivier. Door het kracht van het water slijt dat gesteente zich en ontstaat er vaak een diepe poel en vanuit die poel stroomt het water weer verder met de rivier mee. Een waterval is altijd een onderdeel van een rivier.

Parco delle Cascate di Molina

Aan de oostkant van het Gardameer, ten noorden van Verona, ligt Parco delle Cascate di Molina. Parkeer de auto op de aangewezen parkeerplaats voor het dorpje Molina. Vanuit daar loopt er een pad door dit pittoreske dorpje naar beneden naar het watervalpark. Hou er rekening mee dat naar beneden prima te doen is. Terug naar boven wordt het uithoudingsvermogen van het lichaam wel getest. Vooral de kuiten.

Volg in Molina de bordjes naar het waterval
park.

Het park zelf is 80.000 m2 groot. Dat is zeker groot, maar is absoluut wel overzichtelijk, door goed onderhouden wandelpaden. De watervallen waren er al, maar daaromheen is het natuurpark gevormd. Drie wandelroutes zijn er uitgezet, waarvan de zwarte route 2 uur duurt en passeert veel watervallen en grotten. Goed schoeisel is wel vereist en deze route is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het park is zeker leuk om een middag met kinderen door te brengen.

Wandelen langs het Gardameer

Nog niet genoeg water gezien? Vanaf Camping Weekend loopt een wandelpad richting het Gardameer. Bij het hek aangekomen, onthoud de pincode voor de terugweg, loop de straat over en vervolg het pad naar beneden naar het meer. Vanuit daar loopt er een wandelpad langs het water richting het stadje Salò. Onderweg staan er genoeg bankjes om even uit te rusten en te genieten van alle belevenissen op het water. Het is vanaf de camping naar Salò ongeveer 45 minuten wandelen.

Er loopt nog een wandeling vanaf de camping. Een wandelroute van 10 km. Hoe deze wandeling gaat? Dat lees je hier in dit blog!

Op een bankje, genietend van de visser met uitzicht op Salò.

Binnenkort met vakantie naar het buitenland, denk aan uw vaccinaties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.