De Kale Bergen

In de oostelijke uitlopers van het Massif Central maken Mont Gerbier de Jonc en Mont Mézenc deel uit van de vulkanische Montagne Ardéchoise. Boven het groene landschap verheffen zich deze twee grijze, kale bergen. Ze zijn in Frankrijk vooral een begrip, omdat hier de rivier de Loire ontspringt. Aan de voet van deze bergtoppen liggen meertjes, heidevelden, naaldbossen en geurige bergweiden.

Mont Gerbier de Jonc

“Tour des Sucs”, de voor auto’s en fietsers met borden aangegeven tour biedt her en der een weids uitzicht over de lagere heuvels. Suc is de benaming voor de lava heuvels die in dit gebied overal verspreid liggen. Het gaat hierbij om uit de diepte omhooggekomen vulkanisch gesteente dat 7 a 8 miljoen jaar geleden is ontstaan. Mont Gerbier de Jonc is een hoge opeenstapeling van lavarotsen met een hoogte van 1551 meter.

Deze kale berg kan beklommen worden. Vanaf het parkeerterrein aan de weg is het slechts een wandelingetje naar de top, die van dichtbij niet meer dan een grote steenhoop in een weiland lijkt. In goede conditie kan deze top binnen een half uur beklommen worden. Aan te raden is zeker goed schoeisel en geen angst kennen. Er zitten soms behoorlijke steile stukken in en vasthouden aan de touwen is geen overbodige luxe tijdens deze wandeling. De beloning is echter een prachtig uitzicht over de heuvels en dalen van de Ardèche.

Mont Mézenc

Met 1753 meter is Mont Mézenc de hoogste, tweekoppige koepelberg (vulkaan) in de Ardèche. Op de andere top van deze berg staat een kruis, neergezet door Franse gevangenen die terugkwamen uit de kampen in Duitsland.

Er zijn diverse wandelpaden uitgezet over en om deze berg, die zeker de moeite waard zijn. Beide toppen, de noordelijke is 1749 meter hoog, zijn in ongeveer 40 minuten te bereiken. Vanaf beide toppen is er een fantastisch uitzicht over de bergen en bij helder weer zelfs uitzicht op de Alpen en de Mont Blanc. Op de noordelijke top staat een “table d’orientation”, een panaromapaneel met welke bergen, dorpjes etc. in de nabije omgeving eventueel bij goed weer te zien zijn.

Cascade du Ray-Pic

Een leuk uitstapje, en zeker ook met kinderen, kan in deze prachtige omgeving nog gemaakt worden naar de waterval de Ray-Pic. Deze ligt op de D215 tussen Burzet en Lachamp Raphaël. Sinds 1931 is dit een beschermde plaats en prijkt met 60 meter hoogte uit boven de fraaie omgeving van de basaltzuilen. Vanaf de parkeerplaats kan er in 45 minuten heen en terug, via diverse trappetjes, naar deze waterval gewandeld worden. Tegen de achtergrond van vulkanische basaltformaties vormt de spectaculaire waterval, die zich in verschillende trappen, (het bovenste gedeelte is vanaf hier niet te zien) 60 meter naar beneden stort in een bekken, waar zwemmen niet is toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.