Aubenas

Op 30 km van de hoofdstad van de Ardèche, Privas, zetelt op enkele hoge rotsen boven de rivier de Ardèche het middeleeuws stadje: Aubenas. De berg waarop deze plaats is gebouwd was strategisch gezien van groot belang. Vanuit hier had men weids uitzicht over de vallei van de Ardèche.

Hevige oorlogen hebben hier tussen de bisschoppen van Puy en die van Viviers plaatsgevonden. Uiteindelijk in het jaar 1084 kwam de bisschop van Puy als overwinnaar uit de strijd. Hij schonk het gebied aan de Baron van Montlaur. De familie van deze baron heerste over dit gebied tot het jaar 1441 en waren verantwoordelijk voor de bouw van Chateau d’Aubenas. Rondom dit kasteel ontstond daarna vrij snel het stadje Aubenas. Na een rumoerige periode tussen de hugenoten en de katholieken werd de stad bekend om haar zijde-industrie. Hierdoor vergaarde de stad een enorme rijkdom en wordt het tot op de dag van vandaag gezien als één van de mooiste stadjes van de Ardèche.

Bezienswaardigheden

In het hart van Aubenas, op het Place d’ Hôtel-de-Ville, staat het Chateau d’ Aubenas. Dit kasteel staat bovendien ook op de lijst van Historische Monumenten. Het kasteel is tussen de 11e en 18e eeuw bewoond geweest door zes verschillende families. Elke familie heeft haar sporen in de bouw aan dit kasteel achtergelaten. De kasteeltoren met de gekleurde dakpannen stamt uit de 12e eeuw, uit de Renaissance stamt het binnenhof en de trap en de twee ronde torens die de voorgevel flankeren, dateren uit de 18e eeuw. Tegenwoordig herbergt het kasteel het stadhuis, een historisch museum en regionale kunstwerken. Het kasteel is alleen onder begeleiding te bezichtigen.

Ook op het Place d’ Hôtel-de-Ville, staat tegenover het kasteel het, uit de 16e eeuw, Maison aux Gargouilles. Gargouilles betekent waterspuwers, vernoemd naar de fraaie waterspuwers bovenop het torentje.

Tussen het “Chateau” en de “Maison” ligt het centrale plein van de stad, dat – hoe kan het ook anders – Place du Chateau als naam heeft gekregen. Elke zaterdagmorgen vindt hier een geurende en kleurrijke markt met veel regionale producten plaats. Mensen komen van heinde en ver om deze markt te bezoeken. In de zomermaanden, juli en augustus, is hier op hetzelfde plein op de woensdagavond een gezellige avondmarkt.

De Dôme Saint-Benoît, welke te vinden is op Place de la Grenette, is een voormalige kapel die deel uitmaakte van een benedictijnenklooster uit de 17e en 18e eeuw. Bijzonder opvallend is de zeshoekige koepel (De Heilige Benedictus koepel) die dit klooster heeft. In dit klooster herbergt zich het mausoleum van de maarschalk d’Ornano en zijn vrouw en een kleine verzameling religieuze kunst. Het klooster is alleen te bezichtigen met een gids.

Naast al deze historische erfgoederen die Aubenas rijk is, is in het stadje zelf ook genoeg te beleven. De oriëntatietafel op het plein: Place de l’Airette biedt een prachtig uitzicht over het dal van de Ardèche. Bovendien maken de talloze prachtige middeleeuwse straatjes, oude gebouwen met prachtige gevels, vele gezellige winkeltjes en heerlijke terrasjes en eetgelegenheden Aubenas tot één van de meest geliefde steden die Zuid-Frankrijk rijk is. Bent u in de buurt? Dan is het zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan deze prachtige stad!

 

Reacties zijn gesloten.