Mooi Nederland

Hoe mooi is Nederland? Het land van de vele protesten en demonstraties. Nog nooit waren er in ons land zoveel demonstraties en stakingen als in 2019. Stakingen voor beter onderwijs, het openbaar vervoer ging plat voor betere pensioenen, ziekenhuizen die op halve kracht draaiden omdat het zorgpersoneel ging demonstreren, scholieren die spijbelen voor het milieu en een nieuw woord voor wordfeud is geboren: “klimaatspijbelaars”. Om nog maar niet te spreken over de boeren tegen de stikstofmaatregelen en het Malieveld omploegen. Wat de boeren kunnen, kunnen de bouwers ook, moeten ze gedacht hebben. Ook zij trokken naar het inmiddels beroemde Malieveld. Als er crisis in een land is, zal iedereen begrijpen dat er bezuinigd moet worden, zodra de economie weer in de groei zit, wil iedereen daar een graantje van meepikken en dan komen er de protesten tegen het kabinet.

Hoe mooi is Nederland? Het #zinloosgeweld dat alsmaar toeneemt. Er gaat momenteel geen dag meer voorbij of er wordt wel iemand neergestoken, in elkaar geslagen of doodgetrapt. Met goed fatsoen kan men tegenwoordig niet meer geld pinnen bij een geldautomaat zonder dat men overvallen wordt en voor de ogen van je dierbare met messteken om het leven wordt gebracht. Schijnt het tegenwoordig vrij “normaal” te zijn om iemand in elkaar te slaan, naar buiten te slepen, voor grof vuil achter te laten en dat deze persoon nu in het ziekenhuis ligt en vecht voor zijn leven. Kan men met goed fatsoen niemand meer aanspreken over het afsteken van vuurwerk in bijzijn van huisdieren, zonder dat men daar een klap op de bek voor krijgt. Hulpverleners die niet fatsoenlijk hun werk kunnen uitoefenen zonder dat ze belaagd worden door omstanders. Dat diezelfde omstanders beeldmateriaal maken voor de Social Media kanalen, zonder een vinger uit te steken om hulp te bieden. Nederland verhard.

Hoe mooi is Nederland? Als ‘we’ overal een oordeel over hebben? De maatschappij vervreemdt zich van haar normen en waarden. Social Media is daar grote factor in. Als ‘we’ ergens iets van “vinden” dan wordt dat groot uitgemeten op Social Media. Nederland behoort tot de rijkste landen van Europa, toch komt ook hier armoede voor. Als ergens bekend wordt gemaakt dat een gezin met €85,00 moet rondkomen per week, dan zijn ‘we’ niet mals met het geven van onze mening op Social Media. Het is al erg genoeg dat er armoede heerst in een welvaart rijk land, de toename zit ‘m in de “stille armoede”. Mensen die gewoon een baan en salaris hebben, maar die niet meer rond kunnen komen door de toename van de vaste lasten en daardoor ook aangewezen zijn op de voedselbank. We leven in een vrij land, waar één ieder een vrije meningsuiting heeft. Prima. Maar oordeel pas als de feiten ook bekend zijn. Stille armoede is aanwezig in alle lagen van de bevolking, het kunnen je buren zijn, je vrienden, of zelfs in je eigen familie.

Uiteraard heb ik ook een eigen mening, “vind” ik ook wel ergens iets van, ook ik ben geen heilig boontje. Dus op de vraag “Hoe mooi is Nederland?”, durf ik nog wel te beweren dat Nederland mooi is. Mooi in haar multiculturele samenleving, Mooi in haar natuur, Mooi in die mensen die het (kleine) verschil maken, Mooi (en gelukkig) dat het gros van de bevolking haar normen en waarden nog nastreven. Mooi dat wij in een vrij land mogen leven met vrije meningsuiting. Mooi dat wij vooral tijdens grote (sport) evenementen weer één natie kunnen zijn. Staan “we” weer achter onze leeuwen en leeuwinnen tijdens de Olympische Spelen, de Tour de France, EK voetbal etc.

Nederland is klein, maar “we” kunnen wel mooi zijn. Als “we” maar willen. Ik geniet van die mensen die het (kleine) verschil willen maken. Van die mensen die de medemens willen helpen in de strijd tegen armoede, in de strijd tegen zinloos geweld, de medemens willen helpen die hulpbehoevend zijn of het verschil willen maken in de strijd tegen milieuvervuiling etc. Het zijn de kleine dingen waarin we het verschil kunnen maken en waarin we mooi kunnen zijn. Nederland is mooi, een zorgstaat, dienstverlenend jegens de medemens. We zullen overal een oordeel over blijven houden. Er zal (helaas) #zinloosgeweld blijven, mensen zullen gekwetst blijven worden. Demonstraties, protesten, stakingen zullen (misschien maar goed ook) blijven bestaan. Daarentegen zullen mensen elkaar ook lief blijven hebben. Nederland is mooi, maar verhard. Het (kleine) verschil willen en kunnen blijven maken begint bij je eigen ik. In alles wat je kan doen.

Mooi Nederland? Zeker wel! Makkelijk zal het niet zijn om het nog mooier te maken, maar alle (kleine) verschillen door je eigen ik kunnen helpen. Daarom mijn grootste wens voor 2020, maak dat mooie (kleine) verschil en #doeslief tegen elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.