Col de l’Escrinet

In het Centraal Massief ligt op 787 meter hoogte de bergpas Col de l’Escrinet. Deze pas verbindt de gemeenten Privas en Aubenas. De col  ligt op de waterscheiding tussen de valleien van de Ouvèze, waarin Privas ligt, en de Ardèche waarin Aubenas ligt. Vanaf de parkeerplaats, gelegen aan de D104, zijn diverse wandelingen uitgezet, waaronder de educatieve ontdekkingsroute voor kinderen: “de l’Hirondelle au Sanglier”.

“De l’Hirondelle au Sanglier” is letterlijk vertaald: “van de zwaluw tot het wilde zwijn”. Een educatieve rondwandeling op de Col de l’Escrinet. Je kunt je wel afvragen in hoeverre dit educatief is voor kinderen, als je weet dat deze rondwandeling door de Departementale Federatie van Jagers is gecreëerd. Eerst worden de kinderen op leerzame wijze wegwijs gemaakt welke en hoe wilde dieren en vogels in dit gebied leven en vervolgens schieten de jagers ze dood. Hoe leg je dan uit aan een kind dat dit educatief is?

Na een periode van kou en regen, heb ik deze rondwandeling halverwege mei gelopen. Al met al is het wandeling van amper 2 km en met kinderen loop je er gemiddeld een uur over. Op het moment dat ik er was, was het bos en de paden nogal glibberig. Het eerste pad naar het startpunt van deze rondwandeling is breed en prima te lopen. Aangekomen bij het daadwerkelijke startpunt verlaat je het brede pad en ga je steil omhoog de berg op het bos in. Goed schoeisel is zeker wel vereist, helemaal als het pad nat en glibberig is. Bomen en rotsen kunnen enige houvast bieden, maar dat is ook zowat het enige tijdens deze wandeling. Daar hebben de “jagers” niet helemaal goed over nagedacht.

 

De educatieve ontdekkingstocht is echter wel leuk opgezet. Onderweg over dit botanisch pad wordt er leuk uitleg gegeven over de lokale flora en fauna op deze col. Het is weliswaar allemaal in het Frans, maar de kinderen worden door het zien, voelen en het doen wegwijs gemaakt in de rijke dierenwereld. Met daarnaast nog de uit hout gesneden dierfiguren die her en der in het bos verspreid staan, de prachtige vergezichten en nog een ruïne, maken deze educatieve rondwandeling voor kinderen helemaal compleet. Na een goed uur wandelen en leerzaam bezig te zijn geweest daal je via een steile trap, weer langzaam af naar het brede pad en loop je vandaaruit rechtstreeks door naar de parkeerplaats.

Al met al wel een leuke, leerzame, educatieve ontdekkingstocht voor kinderen. De kritische noot die wel gegeven moet worden is dat goed schoeisel, stabiliteit en enige conditie wel vereist is. Op sommige stukken gaat bosgrond over op kleigrond en juist dat kan bij vochtig weer gevaarlijke situaties geven.

Reacties zijn gesloten.