Authentieke typische Franse dorpjes

Als je in de zomer op vakantie gaat naar Frankrijk, dan denk je aan zwoele zomeravonden met iedere avond een glas Franse wijn, ’s morgens een verse baguette halen en overdag heerlijk struinen door die typische Franse dorpjes. De leukste manier om Frankrijk te ontdekken is een roadtrip maken en van dorpje naar dorpje te reizen.

De Ardèche, waar ik momenteel verblijf, staat erom bekend ruig en afwisselend te zijn. Na iedere bocht is het uitzicht totaal anders en dat maakt haar omgeving extra indrukwekkend.

De Ardèche is zo veelzijdig, omdat het een grensgebied is tussen twee verschillende soorten gebergten. Aan de ene kant, het noordelijke deel, bevindt zich het vulkanische gebergte en aan de andere kant, het zuidelijke deel, het pure kalkgebergte dat zich uitstrekt tot aan de Middellandse Zee.

Het gebied is zowel ruig als lieflijk, wijds maar ook besloten, de typische Franse dorpjes pittoresk en ingetogen. Maar waar je ook kijkt, het is hier adembenemend mooi.

Authentieke typische Franse dorpjes heb je hier in overvloed. Sommige van die dorpjes hebben het keurmerk “Village de caractère” gekregen. Eén van zo’n dorpje is Beauchastel.

Beauchastel is een oud dorpje wat over een specifieke Zuid-Franse sfeer beschikt. Een dorpje als op een ansichtkaart. Het oude dorp ligt tegen de berg aan en kent talloze kleine straatjes. Kleine huisjes van natuursteen liggen heerlijk over de berg verspreid. In de lente ligt dit dorpje, dat te midden van de boomgaarden ligt, bedolven onder de bloesems van perzikbomen. Zodra je een voet binnen het dorpje hebt gezet, wandel je door de schilderachtige straatjes, de steegjes, overwelfde doorgangen en wenteltrappen omhoog naar de kasteelruïne en het openluchtpodium. Hier heb je een prachtig, weids uitzicht over het Rhône- en Eyrieuxdal. Het is een waar genot voor het oog.

La Voulte sur Rhône is een stadje wat 20 km ten noordwesten van Privas ligt. De plaats ligt in een bocht die ooit door de Rhône is gevormd en ontleent daar zijn naam aan, la volta, oftewel bocht. Dit stadje was ooit belangrijk vanwege de ijzermijnen. In het oudste deel van deze stad lopen smalle middeleeuwse straatjes omhoog naar het kasteel. Dit kasteel dateert uit de 16e-17e eeuw en is opgetrokken boven op een rots. Ideale uitkijkpost met de stad aan zijn voeten en met het uitzicht over de Rhône.

De stad heeft een prachtig plein; Place Etienne-Jargeat. Op dit plein is er elke vrijdagochtend een levendige weekmarkt. Het is de grootste weekmarkt in deze regio. In de zomermaanden, juli en augustus, wordt deze markt ook op de woensdagavond gehouden. Daarnaast heeft La Voulte elke 4e zondag van de maand een geweldige vlooienmarkt.

Reacties zijn gesloten.